De kweekperiode


Gentse kropper mismarked duivin voert haar jong.


Tijdens de kweekperiode zet men de jongen best
zoveel mogelijk op de bodem van het hok.
Daar worden de jongen vaak ook door
andere ouderparen gevoed waardoor ze
sneller groeien en vooruit gaan dan normaal!
Je mag de kweekperiode gerust de periode van de waarheid noemen. Het is tijdens deze periode dat alles moet gebeuren en niet tijdens de tentoonstellingsperiode zoals sommige fokkers denken.

Goede duivenfokkers vinden het trouwens een jaarlijkse verplichting om jonge dieren te fokken met een hoger standaardniveau dan hun ouders. Zij zijn dan ook elk jaar opnieuw even gebrand om met de kweek te beginnen.

Een goed fokjaar hangt af van meerdere factoren. De fok kan mee- of tegenvallen. Het ene jaar fok je de mooiste dieren, het andere jaar slaat alles tegen. Goede, gezonde en krachtige fokdieren zijn een 'must'. Daarnaast is een degelijke vakkennis onontbeerlijk wil je in je opzet slagen. Je bent verplicht om verschillende uiteenlopende regels na te leven. Zo moet je je dieren op tijd en stond kuren tegen ziekten zoals trichomoniase en coccidiose, je dieren ontwormen, je moet hen correct voederen, de juiste bloedlijn volgen m.a.w. de gepaste vogels aan elkaar koppelen, er voor zorgen dat er voldoende rust op de hokken is, ...

Op deze pagina's worden volgende onderwerpen beschreven:

Het ideale kweekhok
Geslachtsrijpheid
Samenkoppelen
Reinheid op het duivenhok
Het opgroeien van de jongen